2013. március 24., vasárnap

Számok révületében 2.


Nullák.
Ismét nullák. Nem egy, nem kettő…kilenc. Előttük egy egyes.
Így néz ki: 1.000.000.000,-
Kimondva, leírva: egymilliárd. Másképpen ezer-millió.
Azért ez egy elég nagy szám. (már akinek!)
Egyszerű halandó el sem tudja képzelni, milyen nagy ez a szám. Főleg ha ez forintban értendő.
Ennyi lenne az erőmű és a városi hőelosztó közötti hő-távvezeték kiváltása, korszerűsítése.
Sok vagy kevés?
Döntse el ki-ki, vérmérséklete szerint.
A „nagybaltás” számítás szerint a jelenlegi nyomvonal hossza 5.200 m (mindenhol felfelé kerekítettem.)
Azért, hogy jobban "lássék":


Végezzünk el egy általános iskola alsó tagozatán tanult matematikai alapműveletet:
1.000.000.000 : 5.200 = 192.307
Nos, ez a szám azt jelenti, hogy 1 m vezeték kiépítése 192.000,- forintba kerülne.
Sok, vagy kevés?
Nézzünk körül az ügyben: hogyan lesz biztosítva 2014. október 15. után Oroszlány távfűtéses épületeinek hőenergiával való ellátása? (ebben az évben bezár a bánya)
Az MVM (Magyar Villamos Művek Zrt) elindított egy engedélyezési eljárást, amely a jelenlegi erőmű területén biomassza alapú fűtőmű létesítéséről szól. Az, hogy mi ez pontosan, esetünkben lényegtelen. Most nem erről szól a történet.
Mint korábban az illetékesek elmondták, egy ilyen beruházás nem féléves „mutatvány”, hanem évekig is eltarthat.
Most 2013-at írunk. Másfél év áll rendelkezésre az átállásig. Lehetséges? Aligha.
Mi történik a bánya bezárás és az új fűtőmű beindítása közötti időszakban? Fűteni kell, ez nem kérdés!
De mivel és mennyiért?
Bármi is lesz az, egy biztos: drágább lesz, mint a jelenlegi.
Erről tájékoztatni kellene a fogyasztókat, felkészíteni őket, hogy ne az utolsó pillanatban szembesüljenek a másfélszeres, kétszeres, esetleg többszörös díjakkal.
Mert erről már vannak előtanulmányok. (lásd:


Miért sürgős a távvezeték felújítása, kicserélése?
Igen, persze, rossz hatásfokkal működik, nagy az össz-hővesztesége (17 – 20,3 %, mikor milyen közegben hangzik el a történet), elavult, könnyen rongálható, stb.
Igen, most időszerű, ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni, most van 1 óránk a pályázat beadására, ez egy soha vissza nem térülő alkalom, és így tovább, és így tovább.
Igen, de ezt az összeget ki kell fizetnie a városnak. Lehet, hogy csak a felét, de lehet, hogy többet (lásd műfüves pálya).
Igen, most van itt a nagy alkalom, hogy erre mindenki rábólintson, mivel ha kiderül, hogy mennyibe kerül majdan a távfűtés, sokan leválnának, alternatív módra térnének át és nem igazán akarná mindenki.
De ne legyen igazam! Jöjjön össze az új fűtőmű, legyen ugyan ilyen költségű a távfűtés, mindenki legyen boldog!
De!
Miért is kerül ennyibe a vezeték kiváltás?
Ezt már hozzáértő szorgos fejek és kezek kiszámolták, alátámasztották, bizonylatolták?

Volt egy nagyon rossz álmom, miszerint hogyan született meg ez a szám.

Történt egyszer, hogy a Cakemberek (így, C-vel) fehér abrosz mellett, italgőzös félhomályban, amolyan sokadik „öblögetés” után el kezdtek okosak lenni, amolyan megvilágosodás félébe esni.
-         -          Figyuzz mán tesó! Kéne valami jó kis pénzes munkát generálni magunknak! Nincs valami ötleted? Valami okosságot kellene kitalálni, mert a lakosságnak már a töke tele van a balul sikerült munkáinkkal, ami számunkra viszont elég sikeresnek bizonyult. Ott a Zöld Tömb, a Sárga Tömb elbontása, most az iskolabontás, a Szakrendelő átépítése, az uszoda felújítás, a szennyvíztelep rekonstrukció, a Tópart Lakópark, a Petőfi u.1-3., az erdei út építése, a bérlakás és szennyvíz üzemeltetést már átvettük, a szemétszállításra most akarjuk rátenni a kezünket, szóval sürgősen ki kell találni valamit, amivel ismét megdicsőülünk!
-      -          Hááát…adjuk el az Öreg hegyet termőföldnek, és indokoljuk azzal, hogy az egységes városképet hátrányosan érinti ez a kiemelkedés! No, milyen?
-         -          Áh, nem jó, ott a víztorony, azt mindenki szereti, nem engednék eldózerolni…
-         -          Meg van! – szólt a harmadik. Szedjük szét a városháza épületét, és rakjuk össze az Arany iskola udvarán! Ezért nagyot lehetne kaszálni, hiszen a jelenlegi épület kiválóan alkalmas a feladatai ellátására és az iskolába történő átköltözés elvetélt ötletét is eltaknyolnánk, két legyet ütnénk egy pofán-vágással!
-          Nem, ez sem jó, oda át kell költöztetni a Hivatalt, kerül, amibe kerül! Valami ütősebb kell!
-          -          No és ehhez mit szóltok? – mondá a negyedik. Építsünk stadiont a Malom tó helyén! Ez manapság nagyon megy!
-         -          Ne mán! – horkant fel az ötödik. Inkább használjuk ki vízi-városi lehetőségeinket. Legyen ott egy tengerbiológiai központ, amiben bemutatnánk a környéken élő vízi emlősöket, pl. bálnát, fókát, delfint meg a pörölycápát!
-         -          Nekem más ötletem van - mélázott a hatodik: fúrjunk alagutakat a két középfokú intézmény összekötésére. Ezzel munkát adnánk a bányabezárás után felszabaduló munkaerőnek, meg aztán ki tudja, mi van a föld alatt, mi és mennyi?
-        -          Ez az! – kiáltott fel sugárzó (vagy révedt?) tekintettel a hetedik. A föld alá! Mekkora ötlet! Itt a nagy alkalom: most le tudjuk nyomni a Város torkán a hő-távvezeték kicserélését, mert mikor kiderül, hogy ötszörösébe kerül a fűtés, mint most, mindenki le akar majd válni és eszük ágába nem lesz ezt a beruházást finanszírozni! Milyen hosszú is ez a vezeték?
-        -          A rossebb tudja – fanyalgott a ötödik, mert neki nagyon tetszett a saját ötlete.
-         -          Nekem úgy rémlik, hogy egyszer beszéltem egy emberrel, akinek a nagyapja még látta építés közben a vezetéket, olyan 5 – 6 km között van, de ez nem biztos… - nyöszörögte a harmadik.
-      -          Rendben, akkor legyen modjuk 600 millió forint a költség. – szólt az első.
-      -          Hülye vagy? ebből lehet, hogy éppen hogy csak kijön a meló, ismerve a rendszeres elba...inkat! Legyen akkor mán 800 milla! – üvöltötte a negyedik.
-        -          Uraim, uraim! Nyugalom! Természetesen be kell kalkulálnunk a tisztességes üzleti hasznot is, amely manapság ugye alsó hangon is 20 %, és akkor még szerény voltam! Nem? Matekból ugyan felmentett voltam, de mondjuk kerekítve legyen ezer-millió! – suttogta a hetedik elcsukló hangon.
-       -          Úgy van, úgy van! – tört ki az elégedett zsivaj az egybegyűltekből. Ez már elég nagy szám ahhoz, hogy senki ne lásson a tartalmába, ha meg megkérdezik a részleteket, akkor majd szokás szerint kitömködjük, felpumpáljuk az adatokat!
..és az egybegyűltek megnyugodva hátradőltek, vörösboros poharukat a lámpafény felé tartva azon méláztak, hogy vajon világ-körüli útra fizessenek be, vagy csak egy szerény kastélyt vásároljanak a „tisztességes üzleti haszonból”.

…és ekkor verejtékezve felriadtam.
Remélem, ez csak egy rossz álom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése