2013. március 10., vasárnap

Számok révületében 1.



Nézem, hallgatom a városi tv stúdióbeszélgetését.
Repkednek a számok, kicsik, nagyok, milliók, milliárdok. Már ez sem teljesen tiszta. Már mint nem a számok, azok racionálisak, csak a mögöttük lévő tartalom, na az nem.
Elérkezünk a kínosnak szánt részhez: mit jelenthetett a polgármester úr azon kijelentése, hogy a továbbiakban képviselők ne keverjék bele a vállalkozásukat városi megrendelésekbe?
Alpolgármester úr rögvest tisztázza, hogy első sorban az ő vállalkozására gondolt a város első számú embere, mivel az ő cége IS rendszeres italbeszállítója a Hivatalnak.
Na itt álljunk meg egy pillanatra: nem a Polgármesteri Hivatal számára vásárolják a különböző italokat, hanem reprezentációs célra. Mert ugye senki nem gondolja, hogy a hatósági osztály, a gyámügy vagy az adócsoport számára történnek ezek a beszerzések? (dolgozók számára a munkáltató biztosíthat ásványvizet, teát, kávét, ez hozzá tartozik a tisztánlátáshoz)
No mindegy, de lássuk a számokat: a nyilatkozatban elhangzik, hogy átlagban havi 80.000,-Ft volt EGY helyről a megrendelés, mely a teljes megrendelési állomány 1/3-a (egyharmada!).
Egyszerű matematikai alapművelettel kiszámítható, hogy ez kb. 240.000,-Ft azaz kettőszáznegyvenezer forint havonta. 
Mi van?
Éves szinten – tovább matekozva – ez 2.880.000,-Ft azaz kettőmillió-nyolcszáznyolcvanezer forint. (kerekítve biztos meg lesz a 3 milla)
Most már tényleg mi van?
Amennyiben 100,-Ft-tal számolunk egy palack ásványvizet (és ez 1,5 liter) akkor ez azt jelenti, hogy egy évben 28.800 palack ásványvíznyi mennyiség kerül kifizetésre. (264 munkanappal számolva ez napi 110 palackot jelent)
…és ugye első sorban nem vízről van szó.
Ennyire jól állunk?
Valóban ilyen jól teljesít a város, hogy reprezentációs keretből csak italra 3 millió forintot minden további nélkül el lehessen költeni?
 Ezek szerint IGEN!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése